7 tips die je helpen vrijwilligers te vinden

  1. Home
  2. Blog
  3. 7 tips die je helpen vrijwilligers te vinden

Heel wat verenigingen kunnen onmogelijk zonder vrijwilligers. Mensen die zich kosteloos inzetten en de boel mee draaiende houden. Vrijwilligers vinden is echter niet altijd evident. Wij zetten alvast 7 tips op een rijtje die je kunnen helpen bij het vinden van deze uitzonderlijke, maar broodnodige mensen.

1. Zorg ervoor dat mensen weten waarvoor je staat
Vrijwilligers engageren zich vaak heel doelbewust, het is dan ook belangrijk dat je missie, visie en doelstellingen glashelder en bekend zijn. Zonder unieke kenmerken hebben vrijwilligers niet echt een reden om voor jouw organisatie te kiezen.

2. Maak taken onderdeel van het lidmaatschap
Je actieve leden kunnen je beste vrijwilligers zijn. Maak taken als bardienst, onderhoud en ga zo maar door, onderdeel van het lidmaatschap. Het mag dan misschien wat minder leuk zijn, het hoort erbij. Eventueel kun je zelfs een korting voorzien voor mensen die meer taken op zich nemen. Zorg dan wel voor een transparante communicatie naar alle leden toe!

3. Ken je leden
Zorg dat je je leden, hun achtergrond en zelfs hun netwerk kent. Zo weet je bij wie je terecht kunt om bepaalde taken uit te voeren. Een loodgieter onder je leden kan bijvoorbeeld van pas komen.

4. Laat het iedereen weten dat je nood hebt aan vrijwilligers
Zorg voor een duidelijke wervingstekst en zorg dat je leden meehelpen bij het werven van vrijwilligers. Het is altijd goed mensen verantwoordelijk te maken voor de werving, maar uiteindelijk is het de taak van iedereen om bijkomende vrijwilligers aan te trekken. Communiceer ook duidelijk de reden waarvoor er nood is aan bijkomende krachten.

5. Zorg voor een goede bereikbaarheid
Stop je veel energie in het werven, zorg dan ook dat je bereikbaar bent en dat mensen makkelijk kunnen reageren. Zorg dat er reacties mogelijk zijn op de social media, via je website of zelfs telefonisch. Wist je trouwens dat er heel wat databanken zijn waar je je vacatures online kunst posten, ook voor vrijwilligers. Maak er gebruik van! Een website die up to date is, is een must, hier gaan potentiële vrijwilligers zich immers informeren.

6. Zorg dat vrijwilligers betrokken blijven
Als vrijwilligers even snel vertrekken, dan dat ze binnenkomen heb je er weinig aan. Zorg voor een goed onthaal van de vrijwilligers. Zorg dat ze van in het begin helemaal mee zijn in het verhaal en dat ze dat blijven. Dit kan door een nieuwsbrief, communicatie aan de muren, een persoonlijk gesprek en/of een geregeld telefoontje. Vaste momenten om te communiceren zijn essentieel om vrijwilligers het nut van hun acties te laten inzien.

7. What’s in it for me
Zorg dat je je vrijwilligers duidelijk maakt wat zij bij een samenwerking te winnen hebben. Vaak staat het mooi op het CV, kunnen ze persoonlijk groeien of bepaalde manco’s bijschaven. Vergeet je vrijwilligers ook zeker op geregelde tijdstippen niet te bedanken!

8. Zet je vrijwilligers aan het werk
Heel wat vrijwilligers aangetrokken? Wist je dat je door ze voor de goedkoopste energie te laten kiezen, geld in jouw verenigingskas kunnen brengen? Laat je pagina aanmaken op Samen Beter, stap over naar de goedkoopste energieleverancier en sprokkel heel wat geld voor in de kas!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu